„TATJÁNA” ONKOLÓGIAI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY - EGYÜTT EGYMÁSÉRT- ÁLDOZATOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

Manajló András - Virágok a Kedvesemnek - 30x40 cm. Olaj, vászon. Kikiáltási ár: 290.000,- Ft .

Manaljó András

Manajló András 1970 januárjában született Ungváron, egy olyan családba, amelyben több generációra visszamenően művészek éltek. Nagyapja, Manajló Fedor és apja, Manajló Iván, jelentős helyet foglalnak el a Kárpát-medence képzőművészeti életében. A szakmát András nemcsak a „családi iskolában” tanulta, hanem olyan közismert felsőfokú tanintézményekben is, mint a Lembergi Képzőművészeti Akadémia, és Oroszországban a Szent-Pétervári Repin KépzőművészetiAkadémia.

Festészetében ötvöződik a kárpátaljai festőiskola optimista palettája, a lembergi képzőművész-környezetre jellemző konstruktív tömörség, és az az akadémiai precizitás, melyről a Szent-Pétervári iskola híres. Ugyanakkor a festőművész jól ismeri az európai kultúrát is, melynek hatása kétségtelenül érezhető műveiben.

Manajló András nyelve a művész természetének érzelmi, emocionális oldalát mutatja.- írja dr. Feledy Balázs művészeti író. Vásznainak többsége szabad, lendületes ecsetvonásokkal készült. Tombolnak bennük a színek, csak a rájuk jellemző ritka dinamikát és kifejező erőt tapasztalhatjuk bennük. A háttér, melyben a központi alakokat ábrázolja a festő, váratlan színektől villog, melyek mintha csepegnének róla, és ez a megragadott pillanat állandó jelenlétének érzését kelti, ami akkor lép fel, ha teljesen átadjuk magunkat az impresszionista művészi közlések világának.

Manajló András nem tagadja, hogy saját művészi nyelvének kidolgozása érdekében tulajdonképpen minden nagy festőművész tapasztalatára épít. Példaképei között olyan művészeket említ, mint Claude Monet és Paul Cézanne.

Ahogy az illő, a kompozíciók megalkotása előtt előzetes rajzokat készít, de ezeket csak formálisan nevezhetjük előkészületnek. Maguk a rajzok egészen szabadok, rendkívül dinamikusak az önmagától fejlődő vonalak erélyes variációival – hol agresszív módon szélesek és sűrűk, hol pedig vékonyak, és csak finoman érintik a felületet. Rajzaiban megtalálható a részletezés alapossága és befejezetlenség, s ettől válnak olyan viharzóvá. Itt már a legelején megérezhető a művészi forma kultusza, önálló esztétikai elégségessége, de emellett semmit sem veszít a karakterek bonyolultságából, a pszichológiai jellemzés pontosságából. A művész elismeri, hogy örömmel igyekszik még többet tanulni ebben a műfajban, élvezi a munkafolyamatot, egyesíti a különböző feladatokat és szintetizálja az akadémikus rajzról alkotott különböző elképzeléseket.

András a férfi és nőalakok mellett szeret tájképeket is festeni, melyek leginkább a különböző országokban szerzett úti benyomásait őrzik. Városi képei nem annyira az építészeti együttesek elvont tökéletességét ábrázolják, hanem sokkal inkább a várost, mely tele van titokkal, és minden egyes esetben újabb lökést ad szépségének élő érzelmi átéléséhez. Mostanában festészetében egyre több helyet foglalnak el az absztrakt kompozíciók. Ezekben a festő érzelmi fellobbanásait láthatjuk a színváltozatosságnak, a kompozíciók dinamikájának és a módszerek sokszínűségének az élvezetével együtt. És amint ő saját maga vallja, alkotói nekibuzdulásai során ezeket nem csak klasszikus ecsettel és festőkéssel készíti, hanem sokszor kezének ujjával és minden más keze ügyébe eső szerszámmal. A világ számos pontján kiállított már, s ezek között bőségesen akadnak nem európai helyszínek is, mint pl. az Egyesült Arab Emirátusok vagy az Egyesült Államok.

Amennyiben ez a kép felkeltette az érdeklődését, kérjük hogy vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével:

Adja meg a nevét!
Kérem, írja be az üzenetet
You must accept the Terms and Conditions.

„TATJÁNA” ONKOLÓGIAI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Telefonszám: +36 1 351-777-0 ,

Telefonszám: +36  70 211 6898

E-mail cím:

tatjanaalapitvany@gmail.com

Székhely: Budapest 1068, Városligeti fasor 44.

Postacím: Budapest 1068, Városligeti fasor 44.

Minden melegszívű, adakozó, segítőkész embertársunk anyagi támogatását, áldozatos segítségét hálásan megköszönjük és e nemes cél elérésére fordítjuk.